Environment Quiz – Online Test, 20 Top Environment GK Questions – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card


According to the new examination system, we are giving a very useful collection of Environment Quiz. Also, keeping in mind the IAS, UPSC, TET, UGC NET and other competitive exams, we are giving new Environment Online Test so that you will be able to answer the questions asked easily.

Top 20 Environment GK Questions related to exam are given on this page. Most of the government exams ask questions related to environment. Studying it will strengthen your environmental general knowledge to get success in UPSC, SSCA, banking, railway examination, defense exam or other examinations.

recruitmentresult.com

The subject of environment is a very serious subject about which it is very important for everyone to know, even if you are a student, you should have a lot of knowledge related to the environment. In this post we will try to give you all the information related to Quiz Questions On Environment or Paryavaran Objective Question.

We have brought you a quiz related to questions based on environmental studies. As we all know That questions related to environment are asked in various competitive exams like CTET, MPPCS, UPPSC, SSC, so this topic becomes important for us. And most candidates experience considerable difficulties to score in it. So keeping this in mind, we have prepared a test on important questions and answers related to environmental studies. This quiz is prepared for you from the point of view of all those exams. Through this test, you can strengthen your preparation more.

Environment Quiz

Ques 1. The use of microorganism metabolism to remove pollutants such as oil spills in the water bodies is known as :

  1. Biomagnification
  2. Bioremediation
  3. Biomethanation
  4. Bioreduction
Also Check this Job:  NIFT Sample Papers 2020 | NIFT Entrance Exam Previous Year Question Paper – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card

Answer: Bioremediation

Ques 2. In the context to India’s wild life, the flying fox is a __?

  1. Bat
  2. Vulture
  3. Stork
  4. Kite

Answer: Bat

Ques 3. What percentage of land area should remain covered by forest to maintain Ecological balance?

  1. 10%
  2. 5%
  3. 33%
  4. None of these

Answer: 33%

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Ques 4. Which among the following is known as “Sairandhri Vanam”?

  1. Silent Valley National Park
  2. Mudumalai National Park
  3. Periyar National Park
  4. Guindy National Park

Answer: Silent Valley National Park

Ques 5. In which among the following places of the world all species of ‘ Lemur’ are endemic?

  1. New Caledonia
  2. Galapagos Islands
  3. Madagascar
  4. None of the above

Answer: Madagascar

Ques 6. World Wildlife Day is celebrated at:

  1. 25th January
  2. 2nd February
  3. 27th February
  4. 3rd March

Answer: 3rd March

Ques 7. Which is the largest producer and exporter of Rubber in the world?

  1. India
  2. Thailand
  3. Sri Lanka
  4. China

Answer: Thailand

Ques 8. The main source of water pollution is :

  1. Sewage Water
  2. Rain Water
  3. Atmospheric Pollutants
  4. Well-Water

Answer: Sewage Water

Must Check: How To Prepare For Written Examination

Ques 9. Which Southern railway station has earned the unique distinction of being the first energy efficient A1 category station in India?

  1. Ootacamund
  2. Kacheguda
  3. Doddabetta
  4. Medak

Answer: Kacheguda

Ques 10. The concentration of which gas is highest in our environment?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Carbon dioxide

Answer: Nitrogen

Ques 11. Which festival was promoted by the Environment Minister recently?

  1. National Memorial Scheme
  2. Performing Arts Grant Scheme
  3. Van Mahotsav Festival
  4. Scheme for Promoting International Related Scheme Festival
Also Check this Job:  IIT Hyderabad Recruitment 2020: Research Associate

Answer: Van Mahotsav Festival

Ques 12. Which among the following is not required for the formation of Photochemical smog?

  1. Oxygen
  2. Oxide of Nitrogen
  3. Carbon Monoxide
  4. Sunlight

Answer: Carbon Monoxide

Must Read: Tips To Avoid Sleeping While Studying

Ques 13. The objective of environmental education is

  1. Raise consciousness about environmental education
  2. To teach environmentally appropriate behavior
  3. Create an environmental ethic that fosters awareness about ecological inter-dependence of economics, social and political
  4. All of the above

Answer: All of the above

Ques 14. Which of the following series is true about energy flow in an ecosystem?

  1. Producers—->Decomposers—->Consumers
  2. Decomposers—->Consumers—->Producers
  3. Producers—->Consumers—->Decomposers
  4. Consumers—->Producers—->Decomposers

Answer: Producers—->Consumers—->Decomposers

Ques 15. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only

  1. 10%
  2. 01%
  3. 1%
  4. 1%

Answer: 10%

Ques 16. World creature day is celebrated at:

  1. 1st October
  2. 2nd October
  3. 4th October
  4. 10th October

Answer: 4th October

Ques 17. Which one of the following is the reason for happening of days and nights?

  1. earth’s rotation
  2. earth’s revolution
  3. Sun’s rotation
  4. Sun’s revolution

Answer:  earth’s rotation

Check Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Ques 18. Name of extremely effective fire extinguishing agent is

  1. helium
  2. halons
  3. halogens
  4. argon

Answer: Halons

Ques 19. Layer of atmosphere in which Ozone layer lies is

  1. exosphere
  2. mesosphere
  3. troposphere
  4. stratosphere

Answer: stratosphere

Ques 20. Full form of COD is;

  1. Chemical Oxide Demand
  2. Chemical Oxygen Demand
  3. Chemical Ozone Demand
  4. None of these

Answer: Chemical Oxygen Demand

Check Here: Written Exam Techniques

Also Check this Job:  How to add certificate in online quiz?

General knowledge is a very important subject for all examinations. General knowledge is the section in which candidates or all students are able to solve maximum number of questions in less time and can get more marks or scores in examinations. Environment GK Question Hindi, Environment GK Quiz Test does not require special effort to memorize the questions, but you need to read the questions carefully.

General Knowledge (Environment) provided above is very important for you. If your general knowledge is good, then in this you can solve more questions in a very short time and you can spend the remaining time in the questions of Mathematics – Reasoning or other subjects and bring good marks.

People Also Search Related To It:

  • Environment Quiz with Answers PDF
  • Indian Environment Quiz
  • Quiz On Environment for Class 7
  • Environment Quiz for Class 5
  • Quiz on Environmental issues with Answers
  • Environment Quiz Online Test
  • Environment Day Quiz
  • Environment Quiz Questions
  • Environment Quiz and Answers
  • Environment Quiz Book
  • Environment Based Quiz
  • Environment Quiz For Grade 4
  • Environment Quiz in Malayalam
  • Living Environment Quiz
  • Environment Related Quiz

Environment is a short subject with questions related to most of the government exams. Just as the environment is of utmost importance in our life, similarly the questions related to it are also very important for all examinations. All types of questions and their answers under the environment are available here. So, Candidates can stay connected with us for more regular updates by bookmarking our web portal that is recruitmentresult.com using Ctrl+D.

Something That You Should Put An Eye On

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *