General Knowledge Online Test | Free GK Mock Test for Competitive Exams – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card


As we all know, the topic “General Knowledge” become very crucial area in competitive exams and most of the students feels difficulty to crack this section. For removing difficulty of candidates, we are presenting General Knowledge Online Test on this page.

recruitmentresult.com

General Knowledge Online Test

General Knowledge Online Test:

This Online General Knowledge Quiz with Answers includes a wide range of GK Questions and Answers in GK Quiz form which will help a lot to learn so many new things and help to increase General Knowledge. These Online General Knowledge Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams.

General Knowledge Question and Answers

Question 1: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Check Here: How To Prepare For GK

Question 2: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Question 3: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 4: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Check Here: Current Affairs For Competitive Exams

Question 5: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above
Also Check this Job:  XAT Mock Test 2021 | XAT Test Series

Answer: 2

Question 6: The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

  1. Ganga
  2. Cauvery
  3. Narmada
  4. Godavari

Answer: 4

Question 7: The percentage of irrigated land in India is about

  1. 45
  2. 65
  3. 35
  4. 25

Answer: 3

Question 8: The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

  1. north of Tropic of Cancer
  2. south of the Equator
  3. south of the Capricorn
  4. north of the Equator

Answer: 4

Question 9: The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

  1. the Palghat gap
  2. the Bhorghat pass
  3. the Thalgat pass
  4. the Bolan pass

Answer: 1

Check Latest: GK Current Affairs

Question 10: Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

I. Higher per acre field of sugarcane
II. Higher sucrose content of sugarcane
III. Lower labour cost
IV. Longer crushing period

  1. I and II
  2. I, II and III
  3. I, III and IV
  4. I, II and IV

Answer: 4

Question 11: The ratio of width of our National flag to its length is

  1. 3:5
  2. 2:3
  3. 2:4
  4. 3:4

Answer: 2

Question 12: Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?

  1. Only the first stanza
  2. The whole song
  3. Third and Fourth stanza
  4. First and Second stanza

Answer: 2

Question 13: Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by

  1. Nara Muni
  2. Bharat Muni
  3. Abhinav Gupt
  4. Tandu Muni
Also Check this Job:  Blood Relations Quiz | Online Practice Set for Competitive Exam – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card

Answer: 2

Question 14:‘Dandia’ is a popular dance of

  1. Punjab
  2. Gujarat
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra

Answer: 2

Question 15: The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

  1. Rigveda
  2. Satpath Brahmana
  3. Mundak Upanishad
  4. Ramayana

Answer: 3

You May Also Check:- New Appointments In India

Question 16: The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Dadabhai Naoroji
  3. C. Dutt
  4. K. Gandhi

Answer: 2

Question 17: The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

  1. Robert Clive
  2. Cornwallis
  3. Dalhousie
  4. Warren Hastings

Answer: 2

Question 18: The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year

  1. 1833
  2. 1853
  3. 1858
  4. 1882

Answer: 2

Question 19: Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

  1. Dannayaka
  2. Sumanta
  3. Nayaka
  4. Mahanayakacharya

Answer: 4

Check Here: Monthly Current Affairs

Question 20: The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in

  1. Telugu
  2. Sanskrit
  3. Tamil
  4. Kannada

Answer: 1

Question 21: Sir C V Raman is famous in the field of ?

  1. Physics
  2. Chemistry
  3. Politics
  4. Economics

Answer: 1

Question 22:  “The Greatest Game Ever played” Movie is made on Which Sport /game?

  1. Golf
  2. Chess
  3. Tennis
  4. Badminton

Answer: 1

Question 23: Who among the following built The Red fort in New Delhi?

  1. Akbar
  2. Babar
  3. Shahjahan
  4. Aurangazeb

Answer: 3

Check Here: Person In News Current Affairs

Question 24:  Which indian State is earlier known as “Magadha” ?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya pradesh
  3. Karnataka
  4. Bihar
Also Check this Job:  COVID-19 Online Awareness Quiz Certificate #OnlineQuizCertificate

Answer: 4

Question 25:  Simon Commission came in to India 1942

  1. True
  2. False

Answer: 2

Question 26:  Who among the following built The Red fort in New Delhi ?

  1. Akbar
  2. Shahjahan
  3. Babar
  4. Aurangazeb

Answer: 2

Question 27:  Which of these places is not located in Mumbai?

  1. The Gateway of India
  2. The Kamala Nehru Park
  3. The Juhu Beach
  4. The Charminar

Answer: 2

Question 28:  The first President of India who died while in office was –

  1. D. Sharma
  2. Giri
  3. Radhakrishnan
  4. Zakir Hussain

Answer: 4

Question 29:  The language spoken by the people by Pakistan is ?

  1. Palauan
  2. Nauruan
  3. Hindi
  4. Sindhi

Answer: 3

Get Here: Current  International News

Question 30: The most important river of Orissa is?

  1. Mahanadi
  2. Godaveri
  3. Bramaputra
  4. Sharavathi

Answer: 1

Students can make their base strong through Free GK Mock Test given on this page that is recruitmentresult.com for Competitive Exams. In every competitive exam like banking, railways, SSC etc, there are always GK questions asked.

To crack any competition exam, a good base in General Knowledge is very important.  Tackling these exams, aspirants should develop a good understanding of the things happening around them.

Final Words:

Candidates must do practice from above General Knowledge Online Test as this test is prepared by our team of recruitmentresult.com we hope these question will beneficial for your practice. Write us for any help or query in below box. All the best!!

Something That You Should Put An Eye On

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *